İş Hayatında Mindfulness

Düzenli mindful meditasyon ve mindfulness uygulamaları, iş hayatında verimi artırmak için kullanılabilir mi?. Konu üzerine yapılan çalışmalar bilinçli farkındalığın kişilerin öz-düzenleme kapasitesini yordadığı onaylanıyor. Bilinçli farkındalık, kişilerin iş doyumu ile pozitif bir ilişki gösteriyor. İş hayatında bilinçli farkındalık uygulamalarının faydaları nelerdir, mindfulnesstan iş hayatında nasıl yararlanılabilinir sizler için yorumladık.

İş Hayatında Mindfulness
İş Hayatında Mindfulness

İş hayatına gelmeden önce mindfulness faydaları konusunu yeniden gözden geçirebiliriz. Mindfulness, farkındalıkla, odaklanarak deneyimi gerçekleştirmeyi vadediyor. Elbette konsantre olarak, deneyimi inceleyerek yapılan etkinliklerde, yeni keşif ruhu canlı tutuluyor. Böylece kişiler bir kahve içerken veya manzarayı izlerken bile yeni bir şeyler bulabilmenin hazzını elde ediyor.

Mindfulness çalışmalarının yalnızca olumlu duygulara odaklanmadığını, olumsuz veya hoşa gitmeyen bir durumla baş başa kalındığında da onunla olabilme deneyiminin algısını değiştirdiğini biliyoruz. Yani, bilinçli farkındalık kişilere hoşa gitmeyen bir durum yaşadığında onunla kalabilme cesareti kazandırıyor. Bu değişim, her duygunun, hissin ve durumun gelip geçici olduğunun anlaşılması, hoşa gitmeyen bir anın içinde bile başka duyguların, hallerin bulunabileceğinin fark edilmesiyle oluşuyor.

Elbette bir anda, bir parmak şıklatmayla tüm deneyimin değiştiği zannedilmesin, mindfulnessın felsefesini, bakış açısını içselleştirmek, hoşa gitmeyen durumlarda tepki vermeden önce soluklanıp duruma bakabilmek zaman ve deneyim gerektiriyor.

Başımıza kötü bir şey geldiğinde, durup bir an bizde yarattığı hisse bakmayı hemen alışkanlık haline getiremeyebiliriz. Farkındalık işte bu anlarda, çoğunlukla sonradan pişman olunan tepkiler verilen durumlarda anlık boşlukları fark etmeyi ve tepki yerine yanıt verebilme şansının elimizde olduğunu gösteriyor. Her zaman bir seçim şansımız olduğunu bilmek, hislerimize, duygu, duyum ve düşüncelerimize, yaklaşımımızı fark etmek, gelen her neyse nezaketle ve yargılamadan karşılamak kişinin hayat konforunu artıyor.

Çalışmalar, okumalar, pratikler ve uygulamalar sonucunda elde edilen kazanımlar, kişilerin daha stressiz hissetmesine yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalar, mindful yeme gibi farkındalıkla yapılan eylemlerin dolaylı sonuçlarının yüz güldürdüğünü gösteriyor. Kilo vermek direkt bir sonuç olmasa da mindful bir şekilde yemek yemenin kilo vermeyle sonuçlanabileceği araştırmalarla ortaya konuyor.

Kendin için iyi olanı seçmenin de bir farkındalık yolu olduğu bilindiğinde, kişilerin kendilerine daha çok özel gösterdiği belirleniyor. Düzenli çalışma ile bağışıklığı güçlendiği ortaya konuyor.

İş Hayatı için Mindfulness

Mindfulness, nefese dönerek odaklanmayı öğrettiği ve dağıldığımız an her an yanımızda olan nefesi bize yol arkadaşı ettiği için çalışırken konsantrasyon sağlamak konusunda da kişileri bir adım öne geçiriyor.

İş hayatında mindfulness etkisi yalnızca konsantrasyon sağlama kolaylığı ile sınırlı değil. İş yaşamında her gün başımıza istemediğimiz bir sürü şey geliyor. Yöneticilerden gelen beklenmedik direktifler, olumsuz feedbackler, yetişmeyen işler, acil sorunlar birçok kişi için iş yaşamını çekilmez kılıyor. Oysa bilinçli farkındalık, kişilere olumsuz bir durumla baş başa kalabilme becerisi kazandırıyor. Böylece, kişiler bu tip sorunlar olduğunda stres ile kalarak soruna odaklanmaya ve çözüm üretmeye daha yakın olabiliyor.

Çalışma yaşamında ani tepkiler, iş yaşamını olumsuz etkileyecek sorunları da beraberinde getiriyor. Kriz anında söylenen sözler, yapılan davranışlar profesyonelliği zedeleyebiliyor. Mindfulness sayesinde zorlu bir anda, tepki vermeden bir an durma becerisini kazandırıyor. Böylece kişiler, yanıtlarını seçerek zorlu durumlarda daha iyi iletişim kurabiliyor.

Farklı kültürlerden, öğrenimlerden, sosyal çevrelerden gelen insanların iletişimini gerektiren iş hayatında, konuşmak her zaman anlaşmak anlamına gelmiyor. Mindful iletişim kurularak, konuşan kişinin ne anlattığı, nasıl söylediği, nelerle örneklediği daha net anlaşılabiliyor. Karşılıklı iletişimden daha yüksek verim alınabiliyor.

İş hayatında hata yapmak elbette kaçınılmaz. Herkes, bir şekilde kendin bir yanlışın içinde buluyor. Çalışma yaşamında hata beklenirken, hatanın içinden en az zararla çıkmak başarının sırrı oluyor. Mindfulnessın sıkı sıkıya bağlı olduğu öz şefkat, kişilerin hata yaptığında aldığı pozisyonu belirliyor. Kendine kızan, eleştiren, kendini demotive eden insanlar, öz şefkat ile tanıştığında “hatanın herkes için” olduğunu kabullenmeyi deneyimleyebiliyor. Bu da bir yanlış anında çözüm odaklı yaklaşımı mümkün kılıyor. Hatalarına şefkatle yaklaşabilen insanlar, çalışma arkadaşlarıyla da empati kurmada daha başarılı oluyor.

İş yaşamında herkes takdir ve onay beklese de çoğu zaman beklentiler karşılıksız kalıyor. Profesyonel yaşamda, aranan o “aferin” sözcüğü, omzunuza uzanan el bir türlü gelmiyor. Öz şefkat ile tanışanlar o eli, o sözcükleri başkasından beklemek yerine kendimize söyleyebileceğimizi fark ediyor. Kişiler, kendilerini takdir etme becerisi kazandıklarında iş hayatında daha yüksek motivasyonla çalışırken iş doyumlarının da yükselmesi bekleniyor.

İş Hayatı için Mindfulness İpuçları
İş Hayatı için Mindfulness İpuçları

İş Yaşamı için Mindfulness İpuçları

İş hayatında stres ile kalabilmeye, çalışma sürecini daha konforlu geçirebilmeye yardımcı olabilecek iş yaşamında mindfulness ipuçları sizlerle. Uzun süreli bir çalışma ile iş hayatında farkındalık etkileri daha yüksek bir düzeyde elde edilebiliyor ancak henüz mindfulnessla yeni tanışanlardansanız, küçük ipuçlarına hayatınızda yer açarak bilinçli farkındalığı deneyimlemeye başlayabilirsiniz. Mindfulness sözleri ve motivasyon cümleleri not defterinde yer alarak size hatırlatmalarda bulunabiliyor.

Güne başlarken, çalışmak için masanıza oturduğunuzda çalışma arkadaşlarınızdan müsaade isteyerek günün ilk kahvesini farkındalıkla içmeye çalışın. Kahvenin kokusunu, tadını, sıcaklığını, sizde uyandırdığı duyumu fark ederek içeceği yudumlayın. Kahvenin sıradan bir kahve içme sürecinden farklılarını algılarken, kendinize sunduğunuz bu yeni deneyimi getirdiği tüm hislerle kabul edin. Hoşunuza gitmeyen bir tat veya his duyduğunuzda bile onunla kalmaya devam etmeye çalışın.

Mindful Kahve İçme | Farkındalıkla Kahve İçme - Mindfulness Egzersizi
İş Hayatında Mindfulness: Farkındalıkla Kahve İçme

Gün arasında, boş kaldığınız birkaç dakikalık aralarda nefesinize dönerek onu takip edin. Bu anlarda nefesin bedeninizde nasıl yol aldığını hissederek odaklanın. Gelen düşünceleri, duyguları nefese dönerek uzaklaştırın.

Çalışırken bir saat sonraki zorlu toplantıyı veya bir gün önceki iş sorununu düşünüyorsanız, kendinize ana dönmek için bir fırsat verin. Nefesinize dönün ve anı deneyimleyin. Nefese odaklanarak ana gelin ve yaşadığınız o anı fark edin.

Sorununuz ne olursa olsun, onunla savaşarak, değiştiremeyeceğiniz şeylerle boğuşarak vakit kaybetmeyin. Nefese dönün ve onu kabul ederek devam edin. Gelen her neyse nezaketle karşılayarak kendinize bakın. Çok sinirlendiniz diyelim, değiştiremeyeceğiniz bu durumun sizde yarattığı hissi inceleyin. Kendinize sinirlendiğiniz için de kızmayın. “Tamam biraz sinirlendim, bu olağan.” diyerek duruma bakın. Devamında, zaman içinde, elinizde olmayan şeyler ile karşılaştığınızda, bir işe yaramamasına rağmen neden bu derece sinirlendiğinizi de düşünebilir, belki kendinize bunun için kızmayı bırakarak şefkatle yaklaşabiliriniz.

Hata yaptığınızda, yanınızda bu hatayı yapan en yakın arkadaşınız olsaydı ona ne söylerdiniz bunu düşünün. Kendinize söylediğiniz, içinizden geçen söylerle ona söyleyeceklerinizi kıyasladığınızda fark oluyor mu? Kendinizden esirgediğiniz şefkati, teselli sözlerini kendiniz için sarf etmeyi deneyin. Hataların herkes için olduğunu kabul etmenin vakit alabileceğini unutmayın, kendinizi yargılamadan, kendinize şefkatli bir el uzatmayı deneyin.

İş Hayatında Mindfulnessın Etkisini Deneyimlemek İçin

Mindfulness ve iş hayatı üzerine yazılmış Kendini içinde ara adlı mindfulness kitabını okuyabilir, Google’ın şirketinde uyguladığı bilinçli farkındalık çalışmalarını öğrenebilirsiniz. Search Inside Yourself hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz. Diğer mindfulness kitap önerileri ile kendinizi geliştirebilirsiniz.

İş Hayatı Mindfulness Kitap

Uzman eğitmenlerden mindfulness eğitimleri alarak kendinizi geliştirebilir ve profesyonel bir destekle farkındalık yolculuğunda daha ileri gidebilirsiniz. Kurumsal programlar, hem sizin hem de çalışanlarınızın farkındalığı içselleştirmesi için önerilebilir.

Mindfulness okumalarına Kabat Zinn ve Thich Nhat Hanh gibi mindfulnessın temellerini atan isimlerden başlayabilirsiniz. Jon Kabat Zinn kimdir? merak ediyorsanız, yazımız iyi bir kaynak olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir